» Vezi cît costă echipamentul complet de schi
» Mii de schiori pe Valea Prahovei
» Se schiază la Straja
» Volkl încurajează şi răsfaţă schioarele
Cauta

Cazul rachetelor din cuba, octombrie 1962

<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml>Acest articol este parte a unei lucrări de licență.

Criza rachetelor din Cuba este considerat de mulți ca fiind punctul culminant al războiului rece, reprezentând momentul în care cei doi poli de putere, S.U.A. şi respectiv U.R.S.S., au fost foarte aproape de inițierea unui conflict atomic la scară mondială. În același timp, această criză a scos în evidență importanţa fermităţii şi a gândirii pragmatice în cadrul procesului decizional politic în situații extreme.

Puţin după victoria lui Fidel Castro din 1959, Cuba a devenit un punct important pe agenda politică a S.U.A. Pe vremea când republicanii conduceau politica externă sub mandatul lui Dwight D. Eisenhower, democraţii întrebau de ce îi este permis regimului lui Castro să se dezvolte şi să prospere. Când democraţii au venit la putere, republicanii contestau atitudinea pasivă a administraţiei Kennedy la adresa regimului cubanez şi a infiltrării sovieticilor în Caraibe.

După ce Cuba semnează în februarie 1960 un pact de ajutor reciproc şi comerţ cu U.R.S.S., se prefigura din ce în ce mai mult că regimul Castro urma să intre în tabăra sovietică. În aceste condiţii, o lună mai târziu preşedintele Eisenhower dădea ordine C.I.A.-ului să pregătească exilaţii anti-Castro pentru o invazie a statului cubanez. În iulie, într-o tentativă de a şubrezi economia Cubei, S.U.A. întrerupe importurile de zahăr venite din insulă. În octombrie, majoritatea exporturilor americane pentru Cuba erau interzise.

Corespondenţa dintre oficialii de la Washington şi Kremlin a fost una intensă pe toată perioada crizei.

În ziua de luni, 22 octombrie, când Kennedy şi-a susţinut discursul în faţa naţiunii americane, i-a trimis lui Hruşciov o scrisoare şi o copie a declaraţiilor sale. Una dintre ideile importante ale scrisorii preşedintelui american a fost faptul că relaţiile dintre cele două super puteri, chiar dacă sunt încordate, nu ar trebui niciodată să degenereze într-un conflict general, şi mai ales nu unul care să presupună folosirea arsenalului nuclear. În această situaţie, toată populaţia lumii ar avea de suferit, consecinţele fiind dezastruoase atât pentru agresor cât şi pentru agresat.

Răspunsul lui Hruşciov din 23 octombrie a fost unul tăios. Liderul sovietic i-a acuzat pe americani că ameninţă gratuit U.R.S.S.-ul iar măsurile luate în Caraibe sunt cele care pot arunca lumea într-un război nuclear. Totodată, susţine faptul că vasele sovietice nu vor respecta ordinele Marinei americane, şi mai mult, în cazul în care sunt atacate vor avea o replică pe măsură.

Preşedintele american i-a răspuns lui Hruşciov pe 25 octombrie într-o scrisoare prin care reitera cele întâmplate până la acea dată şi acuză Kremlinul că a minţit atunci când i-a asigurat pe americani că nu îşi vor amplasa baze de rachete de tip ofensiv în Cuba. Apoi a adăugat că se aşteaptă de la guvernul sovietic să ia măsurile necesare pentru a detensiona această situaţie.

După toate aceste scenarii şi după tensiunea care acaparase sala de şedinţă a ExComm, vine răspunsul liderului sovietic la scrisoarea lui Kennedy din ziua de vineri 25 octombrie.

Într-un final, preşedintele decide să nu atace Cuba.

Preşedintele Kennedy a optat pentru a doua variantă. În scrisoarea pe care urma să i-o trimită lui Hruşciov existau două puncte importante: 1. Sovieticii să îşi dezasambleze bazele din Cuba sub supravegherea O.N.U. şi să înceteze livrarea de armament militar; 2. Americanii urmau să ridice blocada navală şi se angajau să nu atace Cuba, lucru valabil şi pentru aliatele S.U.A.

Dacă cele două condiţii sunt respectate, atunci toată această situaţie de criză se poate soluţiona în mod paşnic şi totodată se poate discuta şi despre stoparea cursei înarmărilor.

În finalul scrisorii, Kennedy reiterează faptul că bazele din Cuba trebuie eliminate, acesta fiind elementul principal care poate restaura securitatea mondială şi pune capăt Crizei Cubaneze.

După elaborarea scrisorii, preşedintele american convoacă o nouă întrunire a ExComm pentru 9 pm aceeaşi zi.

Tot acum, în urma unei discuţii ale lui Kennedy cu Secretarul Rusk se decide ca Robert Kennedy să aibă o întâlnire cu ambasadorul Dobrynin pentru a-i prezenta profunda îngrijorare a preşedintelui american asupra Crizei Cubaneze.

Într-un final, dimineaţa zilei de duminică 28 octombrie aduce soluţionarea crizei rachetelor. Oficialii americani de la Casa Albă primesc un mesaj de la Moscova prin care liderul sovietic Nikita Hruşciov acceptă eliminarea rachetelor cu condiţia ca statul american să nu intervină militar în Cuba.

Pentru orice tip de proiect științific: lucrări de diplomă, studii de caz, referate, etc. nu ezitați să ne contactați.

<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 false false false </xml><xml> </xml> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style>
-  Scris de infospecialconsulting (2013-09-05 18:33:40) | 0 Comentarii
-  Franta » Le Plagne

- Pentru a adauga un comentariu trebuie sa fiti logat.
- Pentru a va autentifica click aici. Daca doriti sa va creati un cont click aici.
   
» User
» Parola
    Tine-ma minte!
Am uitat parola - Cont nou!

   
Vrei să cîştigi o pereche de schiuri K2 LTD BMW X1? Răspunde

O ediţie limitată de numai 500 de exemplare la nivel mondial de schiuri speciale de freestyle!

Îţi plac?

Răspunzi la întrebare şi K2 pot fi ale tale!

Esti la un CLICK de o pereche formidabila de schiuri!

CISTIGA

SCHIURILE!

 


   

 


...............................................................................................

 

   

   


   


   

       

   
Sinteti mulţumiţi de starea pârtiilor din Romania?

Da
Nu

  Rezultate - Arhiva

     

   

   


© Continutul acestui site este proprietatea SC Unlimited Sport Media SA ®   Powered by 3Waves Net  

Studiul de Audienta si Trafic Internet